HEVOSEN TOTUTTAMINEN PISTÄMISEEN

Toimenpiteitä, joissa eläinlääkäri joutuu usein pistämään hevosta klinikalla: rauhoittaminen hammashuoltoon/toimenpiteeseen, verinäytteen otto, rokottaminen, lääkitseminen.

 

Hevosen voi totuttaa pistämiseen positiivisen vahvistamisen kautta. Hevosen annetaan olla aluksi rennossa ilmapiirissä, esim. karsinassa/käytävällä/aitauksessa vapaana tai löysässä narussa. Rokotteen/lääkkeen pistäminen kireään jännittyneeseen lihakseen tuntuu ikävämmältä kuin rentoon lihakseen.

 

Aluksi hevonen totutetaan kosketukseen ja annetaan samaan aikaan herkku (esim. porkkana) ja kehutaan/silitetään hevosta. Sitten harjoitetaan esim. sormella kaulan pistämistä tai suoneen pistettäessä kaulasuonen staasaamista (painamista, niin että suoni nousee). Aluksi voi saada herkun ja kehun samaan aikaan kun toimenpide tehdään, vähitellen siirrytään palkitsemaan siitä, kun hevonen on ollut toimenpiteen ajan paikoillaan.

 

Toistetaan useamman kerran, hevosesta riippuen 5-20 krt. Palkitaan siitä kun hevonen oppii vähitellen sietämään ärsykettä ja pysyy paikoillaan. Ärsykettä kasvatetaan esim. nipistetään ihoa/painetaan kynällä kevyesti kaulaa. Toistoja vaaditaan hevosesta riippuen n. 5-20 krt.

 

Harjoitukset on hyvä tehdä molemmin puolin. Kun harjoitus sujuu hyvin, pyydä eri ihmisiä tekemään harjoitusta ja eri paikoissa tai eri tavoin asettuneena hevosen luokse.