Loishäätö

Tutkimusten mukaan 20% hevosista kantaa 80% madoista. Tästä syystä kaikille tallin hevosille ei tule antaa rutiininomaisesti loishäätöä, vaan lääkitään yksilön tarpeen mukaan.

 

Kaikki hevoset tulisi kuitenkin loishäätää kerran vuodessa (strongylukset +heisimadot) ivermeKtiini+pratsikvanteeli yhdistelmällä syksyisin, Marras-Joulukuu on hyvä aika tähän loishäätöön.

 

Keväisin loishäätö ulostenäytteen perusteella. Loishäädetään vain ne yksilöt joilla näytteessä madonmunia. Jos hevosellasi on paljon madonmunia tutkitussa näytteessä, tulisi siltä ottaa uusi ulostenäyte 2 viikon kuluttua madotuksesta. Tällöin tarkastetaan matolääkkeen tehoaminen.

 

Uudet, varsinkin ulkomailta tulevat hevoset, joiden madotushistoriasta ei ole tietoa, on hyvä madottaa moxidektin valmisteella niiden saapuessa.

 

Varsojen madotus 2 kk välein (8-10vkoa ja 4kk) fenbendatsolilla, kun varsa yli 6 kk ikäinen madotetaan ivermectin+pratsikvantel yhdistelmällä.

 

Alle 4 vuotiaat hevoset tulee madottaa useammin kuin kerran vuodessa. Ulostenäytteen tutkiminen suositeltavaa, madotus sen mukaan.

 

Mikäli hevosellasi on toistuvia ähkyjä tai ripulia, tulisi siltä tutkia madonmunat, madotus eläinlääkärin ohjeen mukaan.