Ruokinta

Hevosen pääasiallinen ravinto on hyvänlaatuinen lehtevä heinä, vesi, suola ja kivennäiset.

 

Heinäntarve karkeasti on n. 2-3 % painosta eli 10 kg/500 kg hevoselle.

 

Vettä tulee olla aina tarjolla (10-15 asteinen juomavesi ideaali), juomapaikan vieressä suolakivi.

 

Heinäanalyysi tulisi tehdä heinän laadun ja ravintosisällön tarkistamiseksi. Analyysistä tärkeää tarkastaa valkuaisen ja sokerin määrä.

 

Lisärehuja (energialisä, valkuaislisä) rehuanalyysin (esim. matala valkuainen), liikutuksen, hevosen iän, ympäristön lämpötilan (esim. pihatto), lisääntymisen ja rehunkäyttöominaisuuksien mukaan.

 

Ruokintaan energian lisäämiseksi voi antaa enemmän heinää, energiapitoisia väkirehuja tai öljyä. Öljyä annettaessa täytyy muistaa E-vitamiini lisä.

 

Valkuaisaineiden (proteiini) lisäämiseksi soijarouhe tai muu valkuaisrehu.

 

Ruokinnassa ideaali Ca:P suhde 1,5:1. Suolan tarve 30-50 g pvä (suolakivi, Pansuola annosteltuna). E-vitamiini lisä tarpeen talvikaudella.

 

Ruokinta vähintään 3-4 kertaa päivässä, vaihtoehtoisesti voi käyttää slowfeeding verkkoja tasaisemman annostelun saavuttamiseksi. Myös ruokinta-automaatteja on käytössä.

 

Ennen ja jälkeen rasituksen pieni annos heinää vähentämään mahahappojen haittoja.

 

Ruokinnan muutokset kannattaa tehdään hitaasti.

 

Jos laumassa on useita hevosia, tulee olla riittävästi syömispaikkoja/heinäläjiä (hierarkia!).

 

Hyvä heinähygienia, ruokintapaikkojen puhdistus vanhasta heinästä.

  • Hevosen heinä

    • esikuivattu heinä/kuiva heinä/laidun heinä/säilöheinä

    • lehtevä heinä, ei hometta, ei pölise, ei myrkyllisiä kasveja

    • hevoselle sopivat heinälajikkeet: timotei, nurmi-, puna- ja ruokonata, koiranheinä sekä niittynurmikka

    • Ei jäätynyttä laidunheinää, korkea fruktaanipitoisuus, joka altistaa kaviokuumeelle.

    • Hevonen syö mieluiten 10-15 cm pituista laidunruohoa

 

  • Heinä-analyysin ideaaliarvot:

    • Energia 10 MJ/kg ka

    • ka eli kuiva-ainepitoisuus (kuiva heinä n. 85%, esikuivattu säilöheinä 45-60%, säilörehu 35-45%, tuore säilörehu n. 20%)

    • Sulavuus D-arvo 600-650 g/kg ka

    • Sulava raakavalkuainen SRV 60-90 g/kg ka

    • Sokeriarvo alle 120 g/kg ka

    • Säilönnän onnistuminen: pH, ammoniakkitypen osuus kokonaistypestä, haihtuvien rasvahappojen pitoisuus.