KIRURGIA

Nivelten tähystysleikkaukset

Nivelten tähystysleikkauksessa eli artroskopiassa voidaan poistaa irtopaloja sekä tarkistaa nivelrustoja mahdollisten vaurioiden varalta.

 

Toimenpiteessä niveleen tehdään kaksi-kolme pientä haavaa; toinen kameralle ja toinen instrumenteille. Jos pala on hyvin suuri, joudutaan niveleen tekemään suurempi haava (ns. artrotomia), jolloin toipuminen on hitaampaa.

Normaalista artroskopiasta toipuminen on nopeaa, sillä leikkaushaavat ovat pienet. Jatkohoito ja lääkitys määräytyvät aina löydösten mukaan.

Yleisesti ennen leikkausta

Kaikki leikkauspotilaat tulevat aamulla klinikalle, potilaat pääsevät muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta samana päivänä kotiin. Varaathan kuitenkin koko päivän klinikalla asiointiin. Asiakkaan ei tarvitse olla paikalla operaation aikana.

Tarkkaile tehostetusti hevosen vointia useamman päivän ajan ennen operaatiota, seuraa lämpöä päivittäin viikon ajan ennen leikkausta. Jos hevosella on sairauden oireita, esim. lämpöä, hengitystieoireita, jalkojen turvottelua, sitä ei kannata tuoda leikattavaksi. Olethan yhteydessä klinikalle jos oireita ilmenee.

Hevoselta tulee poistaa kengät kotona. Ilman ruokaa 10h ennen operaatiota, jätä väkirehut pois pari päivää ennen leikkausta. Vettä saa ja tulee olla tarjolla koko ajan. Lämmön mittaus aamulla jo kotona. Voit tuoda leikkauspotilaan jo edellisenä iltana klinikalle, sovithan tästä etukäteen henkilökunnan kanssa, kerromme silloin lisäohjeita.

Nukutuksesta herääminen kestää yleensä parista kolmeen tuntiin.

Ennen jalka operaatiota

Leikattava jalka tulisi pestä ennen operaatiota, tällöin helpotat klinikan henkilökunnan työtä.

Tarkasta leikattava jalka mahdollisten ihovaurioiden tai turvotusten varalta. Nämä voivat estää suunnitellun operaation tekemisen kohonneen infektioriskin vuoksi.

Kotihoito tähystysleikkauksen/artroskopian jälkeen

Leikkauksen jälkeiset ohjeet voivat vaihdella tapauskohtaisesti.

 

Karsinalepoa 2 vkoa. Tikkien poisto 2 vkon kuluttua. Tikit voi poistaa itse kotona.

 

Kääreiden vaihto erillisen ohjeen mukaan. Nuoria hevosia olisi hyvä totuttaa kääreeseen jo ennen operaatiota.

 

Kävelyliikuntaa 1kk ajan karsinalevon jälkeen, tänä aikana voi tarhata normaalisti.

 

Seuraava kuukausi hölkkä/ravi liikuntaa. N.2,5 kk tauko kovemmasta rasituksesta, esim. hiittiajosta ja esteistä.

Tulossa ruunaukseen

Tarkasta että molemmat kivekset ovat näkyvillä. Jos niitä ei näy eikä kivekset tunnu, ole etukäteen yhteydessä klinikalle.

Huomioithan että kotona kiltti ori voi käyttäytyä hyvinkin eri tavalla vieraassa ympäristössä.

Kotihoito ruunauksen jälkeen

Karsinalepoa 2 päivää. Painesiteen poisto 3 päivän kuluttua.

 

Normaali tarhaus 5 päivän kuluttua, tätä ennen voi olla sairastarhassa.

 

Ruunausalueen haavan iho ommellaan kiinni sulavilla tikeillä, näitä ei tarvitse poistaa.

 

Tarkasta ruunausalue useamman kerran päivässä, turvotuksen varalta. Ruunausalue on herkkä komplikaatioille, yleisimpänä kivespussiin kertyvä kudosneste eli ns. serooma. Myös ruunausalueen tulehdus on mahdollinen.