ONTUMATUTKIMUS

Ontumatutkimuksen tarkoituksena on paikallistaa syy hevosen ontumalle.

Aluksi eläinlääkäri selvittää omistajalta esitiedot. Eläinlääkäri tunnustelee hevosen läpi. Jaloista etsitään mm. turvotuksia, arkuuksia ja lämpöeroja. Lihaksisto tunnustellaan kireyksien paikantamiseksi.

Tutkimusta jatketaan arvioimalla hevosen liikettä eri askellajeissa sekä erilaisilla alustoilla. Ratsut juoksutetaan yleensä kaikissa askellajeissa myös ympyrällä. Turvallisuussyistä orit juoksutetaan aina kuolaimet suussa tai ketjunarulla! Taivutuskokeessa hevosen niveliä taivutetaan ja katsotaan reagoiko hevonen toimenpiteeseen kivulla tai ontumalla. Mikäli hevosella on spontaaniontuma, voidaan tutkimusta jatkaa johto- tai nivelpuudutuksin.

Ravihevosia voidaan tutkia myös radalla ajettuna ja ratsuja ratsastettuna maneesissa.

Kipukohdan löydyttyä tutkimuksia jatketaan tarvittaessa röntgen- tai ultraäänitutkimuksella. Usein molemmat menetelmät ovat käytössä.

Eläinlääkäri tulkitsee löydökset ja omistajan kanssa sovitaan hoidosta, kuntoutuksesta sekä tarvittavista kontrollikäynneistä.

Tulossa ontumatutkimukseen

Lievä tai pitempiaikainen oire, olisi hyvä hevosta liikuttaa tutkimusta edeltävinä päivinä.

Jos epäpuhtaus/ontuma ei välttämättä näy jokaisella liikutuskerralla, voit videoida hevostasi päivinä jolloin se liikkuu huonosti.

Ontuman ollessa äkillinen tai voimakas, hevonen on syytä pitää levossa ennen tutkimusta.

Taivutuskoetta tehtäessä hevosta juoksutetaan ulkona. Otathan itsellesi hyvät juoksukengät mukaan. Talvikeleillä varaudu siihen että hevosella on tarpeeksi pitävät kengät alla.

Tutkimuksen aikana ravureita voidaan katsoa myös radalla ajettuna tai ratsuja maneesissa ratsastettuna tai ympyrällä juoksutettuna. Tarvittaessa omat ajovarusteet /ratsastusvarusteet mukaan.

Jos et pysty itse juoksuttamaan hevosta kerro siitä ajanvarauksen yhteydessä.

Tulossa selkätutkimukseen (ontumatutkimus)

Jos haluat hevosellesi selkätutkimuksen, sisältää se myös ontumatutkimuksen.

Hevosella tulee olla satula ja suitset, ratsastajalla ratsastusvarusteet mukana.