LÄHDÖSSÄ

KLINIKALTA

Rauhoitus. Rauhoituksen jälkeen hevosen tulee olla ilman ruokaa 1,5-2h.

Nivelpiikitys. Karsinalevossa seuraava vuorokausi (24h). Kääreen voi ottaa piikityskohdasta pois seuraavan päivänä. Tarkemmat jatkoliikutusohjeet tapauskohtaisesti saat kirjallisena mukaan.

Gastroskopia/mahalaukun tähystys. Pitkän paaston jälkeen ruokinta aloitetaan pikkuhiljaa. Takaisin ruokinta aloitetaan tarjoamalla kourallisia heinää useampaan kertaan. Vettä tulee olla tarjolla. Makuvesiä voi tarjota.

Leikkauksen jälkeen. Hevoset useasti hikoilevat leikkauksen jälkeen, varaathan mukaan hyvät loimet kotimatkan ajaksi. Hevoselle voi tarjota vettä normaalisti, heinää kuitenkin vasta 4h kuluttua heräämisestä. Ruokinta aloitetaan pikkuhiljaa, hevoselle kannattaa tarjota reilusti juotavaa kotona (mash, greenline vettä). Saat klinikalta mukaan tarkemmat hoito- ja lääkitysohjeet kirjallisena. Tarvitsemasi lääkkeet ja kääretarvikkeet saat myös mukaasi.

Kotona karsina tulisi pitää mahdollisimman puhtaana, kuivikkeena mielellään kutterinpuru. Hevosen vointia tulee pitää tarkemmin silmällä leikkauksen jälkeisinä päivinä. Lämmön mittaus mielellään kaksi kertaa vuorokaudessa, aamuin illoin. Hevosen tulisi syödä, juoda ja ulostaa normaalisti, suhteutathan ruokinnan siihen että hevonen on karsinalevossa. Tarkasta päivittäin kuinka potilas käyttää operoitua jalkaa sekä kääreen kunto. Jos kääre kastuu tai ei ole kunnolla paikallaan, tulee se vaihtaa. Tarkasta myös päivittäinen kuinka potilas käyttää jalkaa.

.

  • Ruunaus

Karsinalepo 2 päivää. Painesiteen poisto 3 päivän kuluttua. Normaali tarhaus 5 päivän kuluttua, tätä ennen voi olla sairastarhassa. Ruunausalueen haavan iho ommellaan kiinni sulavilla tikeillä, näitä ei tarvitse poistaa. Tarkasta ruunausalue useamman kerran päivässä, turvotuksen varalta. Ruunausalue on herkkä komplikaatioille, yleisimpänä kivespussiin kertyvä kudosneste eli ns. serooma. Myös ruunausalueen tulehdus on mahdollinen.

  • Nivelten tähystysleikkaus/Artroskopia.

Leikkauksen jälkeiset ohjeet voivat vaihdella tapauskohtaisesti. Karsinalepo 2 vkoa. Tikkien poisto 2 vkon kuluttua. Tikit voi poistaa itse kotona. Kääreiden vaihto erillisen ohjeen mukaan. Nuoria hevosia olisi hyvä totuttaa kääreeseen jo ennen operaatiota. Kävelyliikuntaa 1kk ajan karsinalevon jälkeen, tänä aikana voi tarhata normaalisti. Seuraava kuukausi hölkkä/ravi liikuntaa. N.2,5 kk tauko kovemmasta rasituksesta, esim. hiittiajosta ja esteistä.