Ohje verinäyteputkille

EDTA violettikorkkinen : pieniverenkuva mm. leukosyytit, hemoglobiini, hematokriitti

Edta putkesta voidaan tehdä myös fibrinogeeni, mutta se tehdään eri menetelmällä, kuin natriumsitraattiputkesta. Näin ollen se on hieman hintavampi valmistusmenetelmästä johtuen.

NATRIUMSITRAATTI sinikorkkinen : fibrinogeeni (edullisempi kuin EDTA.sta tehtynä). Tämä putki erityisen herkkä kylmälle myös TYHJÄNÄ.

EDTA ja NATRIUMSITRAATTI = tulehdusarvot. Molemmat putket heti näytteenoton jälkeen kallisteltava rauhallisesti. Hyytymisenestoaineen sekoittumiseksi. ÄLÄ RAVISTA.

SEERUMI punaruskeakorkkinen: Laajemmat verinäytteet esim. rauta, lihasarvot ym.

Kallista 3-4 kertaa HITAASTI!! EI ENEMPÄÄ!!! RAVISTELU JA LIIKA KALLISTELU PILAA NÄYTTEEN!!!!

LITIUM HEPARIINI vihreäkorkkinen: Laajemmat verinäytteet esim. rauta lihasarvot ym. KALLISTELTAVA!

KAIKKIEN SÄILYTYS JÄÄKAAPILÄMPÖTILASSA. EI SAA JÄÄTYÄ!!!

Putket olisi hyvä toimittaa mahd. pian analysoitavaksi. Säilyvät noin vuorokauden näytteenoton jälkeen jääkaappilämpötilassa.

Mikäli postitat, niin PIKAPAKETTINA, jotta olisivat mahd pian klinikalla. Pikakirje, kirje tms. ei siis ole suositeltava toimitustapa. Mikäli paketti menee postiin, niin meillä ei ole mahdollisuutta noutaa sitä sieltä ja näytteet jäävät analysoimatta. Postista tai matkahuollosta kannattaa myös kysyä kovemmilla pakkasilla ovelta ovelle toimitusta, jottei näyte ehtisi jäätyä postilaatikossa.

Tarkista putkien päivämäärät, etteivät ole vanhentuneet. Löytyy putken etiketistä, kuten myös viiva mihin asti verta tulisi ottaa (kuitenkin vähintää puoleen väliin viivasta).

Vastaukset saatte nopeimmin sähköpostin välityksellä kuluitta, jos vastaukset lähetetään postitse tulee 5 euron kululisä.

Ajankohtaista
Uutiset