Varsomisen aikataulu ja normaalin varsan käytös

Normaali synnytys:

Vaihe 1; kesto < 240 min (< 4 h), loppuu siihen kun vedet tulevat (tamma pystyy kontrolloimaan tätä vaihetta).

Vaihe 2; varsan takaosa kiertyy, useimmat tammat menevät tässä vaiheessa kylkimakuulle, varsa syntyy. Vaiheen kesto on lyhyt, varsa syntyy yleensä 10-20 min sisään, mikäli aikaa menee yli 30 min, yleensä ongelmia.

Vaihe 3; jälkeisten ulostulo, yleensä tapahtuu 30 min-3 h sisään, jos kestää yli 6 h, on epänormaalia.

Normaalin varsan aikataulu synnytyksen jälkeen:

Rinnan päällä 5 min sisään (>10 min epänormaalia)

Imurefleksi 5-10 min (>15 min epänormaalia)

Seisoo 0-1 h sisään (>2h epänormaalia)

Imee 0-2 h (>4 h epänormaalia)

Suolipihka eli meconium alkaa tulla ulos muutamia tunteja synnytyksen jälkeen, yleensä kaikki ulostettu 24-48 h sisään.

Virtsaaminen; orivarsoilla keskimääräinen aika ensimmäiseen virtsaan noin 6 h, tammoilla 11 h, voi vaihdella enemmänkin, 6-14 h.

Ennenaikaiseksi varsa luokitellaan kun tiineysvuorokausia < 320 päivää.

Mikäli varsassa on poikkeamia normaaliin, ota yhteys eläinlääkäriin. Pikkuvarsa menee nopeasti heikkoon kuntoon, energiavarastot ovat hyvin pienet ja varsa myös kuivuu nopeasti mikäli ei juo.

Tuttipullojuottamisessa tulee varmistaa että varsalla on imurefleksi ja pystyy ylipäänsä juomaan ja nielemään, juottamisasento on samankaltainen kuin varsa itse imisi emää. Tällöin kaula menee ensin alaspäin ja sitten turpa nousee ylöspäin niin että nielun alue on alempana kuin turpa. Varsan tulee vähintään olla rintansa päällä juotossa, jos ei pysty seisomaan. Näin pyritään välttämään sitä että varsa ei saa maitoa keuhkoihin, maito keuhkoissa voi aiheuttaa keuhkokuumeen.

Pikkuvarsan käsittelyssä tulee muistaa hyvä hygienia, eli imurefleksiä kokeiltaessa mieluusti kertakäyttöhanskat käteen, muutoinkin noudatetaan hyvää käsihygieniaa. Varsalla ei ole vielä vasta-aineita ympäristön bakteereita vastaan ja etenkin heikoilla varsoilla vastustuskyky on normaalia heikompi.

Ajankohtaista
Uutiset