Uhkaako hiekka hevostasi?

Laidunkauden loppumisen myötä alkaa "hiekkaähkyjen" sesonkiaika. Hiekkaa joutuu suolistoon tahattomasti ruoan mukana tai hevosen syödessä sitä tarkoituksella maasta.

Hevosenomistaja ei aina ole tietoinen hevosensa hiekansyönnistä. Runsasta hiekan kertyminen on tarkoituksella hiekkaa syövillä sekä ahneilla hevosilla, jotka hakevat alati maasta "viimeistä ruohonkortta". Suomen oloissa hiekansyönnille altistavia ympäristötekijöitä ovat hiekkatarhat, köyhät laidun alueet sekä pitkät leudot syksyt ja keväät, jolloin paljas maa on sulana. Syytä suoranaiseen hiekansyöntiin ei tiedetä.

Hiekkakeräymiä on todettu kaiken ikäisillä, rotuisilla ja kokoisilla hevosilla ja poneilla, myöskään sukupuolella ei tunnu olevan merkitystä. Suuria hiekkakeräymiä voi olla jopa parin kuukauden ikäisillä varsoillakin. Suomenhevosilla hiekkakeräymät kasvavat usein huomattavan suuriksi ennen kuin oireita alkaa esiintyä. Näyttääkin siltä, että suomenhevosten hiekansietokyky on suurempi kuin muilla roduilla.

Hiekkaa kulkeutuu normaalistikin jonkin verran suolistoon, mutta tulee sieltä myös ulosteen mukana pois. Ongelma aiheutuu, kun jostakin syystä hiekka ei kulkeudukkaan ulos vaan alkaa kerääntyä paksusuoleen. Keräytyminen voi johtua hyvin suurten hiekkamäärien kulkeutumisesta

suolistoon tai suolen toimintaa hidastavasta ruoansulatuskanavan häiriöstä. Hiekan määrän ylittäessä hevosen yksilöllisen sietokyvyn hevonen alkaa oireilla. Joillakin hevosilla vähäisetkin määrät hiekkaa aiheuttavat oireita.

Hiekkakeräymän aiheuttamat oireet ovat hyvin vaihtelevia ja monet niistä sopivat myös muihin ongelmiin, kuten mahahaavaan ja sisäloisiin. Oireina esiintyy äkillisiä, pitkittyneitä ja/tai toistuvia

ähkyjä. Karkeana materiaalina hiekka ärsyttää suolen limakalvoa ja saattaa siten aiheuttaa ripulia.

Toisinaan useampia oireita esiintyy yhtäaikaisesti, esimerkiksi ripulia ja ähkyoireita. Muita oireita, kuten haluttomuutta liikkua, laihtumista, suorituskyvyn alentumista, huonokarvaisuutta ja ärtyisyyttä nähdään myös yleisesti. Suuret hiekkakeräymät aiheuttavat yleensä suoranaisia ähkyoireita, toisinaan hiekka voi aiheuttaa leikkaushoitoa vaativan suolitukoksen. Hiekkaa on raportoitu löytyneen hevosen suolesta jopa 47kg.

Hiekan osoittaminen suolistosta vaatii yleensä röntgenkuvauksen, johon tarvitaab tavanomaista tehokkaampi laitteisto sekä asianmukainen kuvaustekniikka. Mikäli epäilet hevosellasi hiekkakeräymää, suositellaan röntgentutkimusta tilanteen selvittämiseksi. Mitä aikaisemmassa vaiheessa hevosta päästään hoitamaan , sitä pienempi riski henkeä uhkaavalle ähkylle.

Tärkein hoitomuoto on ennaltaehkäisy, mutta sen toteuttaminen voi käytännössä olla hyvinkin vaikeaa. Hiekkatarhoissa on todennäköisesti tehokkain ratkaisu ruokinta-alueen päällystäminen. Vaikeimpia ovat hevoset, jotka syövät hiekkaa tarkoituksella.

Ajankohtaista
Uutiset