top of page

ÄHKY

Ähky on yleisnimitys kaikille vatsaonteloperäisille kiputiloille. Kiputila on yleensä peräisin ruoansulatuskanavasta, mutta voi johtua myös mm. kohdusta, kiveksistä, virtsateistä, munuaisista tai vatsakalvosta.

Oireet vaihtelevat vakavuusasteen ja syyn sekä hevosen rodun/yksilöllisen kivun sietokyvyn mukaan. Yleisiä oireita ovat vaisu ilme/kipuilme, kylkien katselu, kuopiminen, levottomuus, makoilu, toistuva piehtaroiminen, syömättömyys ja ulostamattomuus. Vastoin yleistä käsitystä, hevosella voi olla ähkyoireita, vaikka se ulostaa normaalisti.

Tavallisia ähkyn syitä ovat hiekan syönnistä tai kuivumisesta johtuva paksu- tai umpisuolen ummetus.

Juottaminen, kävelytys ja piehtaroimisen estäminen ovat ensiapuhoito eläinlääkäriä odotellessa.  Kipulääkettä ei suositella annettavan itse suun kautta, koska imeytyminen voi olla heikentynyt. Eläinlääkäri pystyy antamaan kipulääkkeen suoraan suonensisäisenä pistoksena, jolloin vaikutus on nopea.

Ähky on aina hätätapaus ja vaatii eläinlääkärin hoitoa. Vakava ähky esim. suolen kiertymästä johtuen, voi johtaa hevosen kuolemaan ilman leikkaushoitoa. Ruokinnan muutokset, sisäloiset, hiekan syönti, puun pureminen, huono juominen ja vähäinen liikunta ovat ähkylle altistavia tekijöitä.

bottom of page