top of page

Varaathan klinikkakäynnille tarpeeksi aikaa, koska tarvittavaa tutkimusaikaa ei aina pysty etukäteen tarkasti arvioimaan. Otamme vastaan myös akuutteja potilaita, jotka voivat vaikuttaa aikatauluihimme.

Mitä tulisi olla mukana käynnillä
  • Passi ja/tai rokotustodistus. Huomioithan että passi tulisi olla mukana aina hevosta kuljettaessa.

  • Turvallisuussyistä otathan suitset mukaan hevosellesi.

  • Mittaathan jo kotona hevosesi lämmön jos olet tulossa leikkaukseen tai rokotukselle.

Voit tuoda hevosesi meille myös edellisenä päivänä. Tämä on suositeltavaa etenkin lastausongelmaisten hevosten kohdalla.  Jos tuot hevosesi jo edellisenä päivänä, olethan yhteydessä klinikalle.

Ontumatutkimus

Lievä tai pitempiaikainen oire, olisi hyvä hevosta liikuttaa tutkimusta edeltävinä päivinä.

Jos epäpuhtaus/ontuma ei välttämättä näy jokaisella liikutuskerralla, voit videoida hevostasi päivinä jolloin se liikkuu huonosti.

Ontuman ollessa äkillinen tai voimakas, hevonen on syytä pitää levossa ennen tutkimusta.

Taivutuskoetta tehtäessä hevosta juoksutetaan ulkona. Otathan itsellesi hyvät juoksukengät mukaan. Talvikeleillä varaudu siihen että hevosella on tarpeeksi pitävät kengät alla.

Tutkimuksen aikana ravureita voidaan katsoa myös radalla ajettuna tai ratsuja maneesissa ratsastettuna tai ympyrällä juoksutettuna. Tarvittaessa omat ajovarusteet /ratsastusvarusteet mukaan.

Jos et pysty itse juoksuttamaan hevosta, kerro siitä ajanvarauksen yhteydessä. Henkilökunnan suorittamasta juoksutuksesta veloitamme 15 €/ tutkimus.

Selkätutkimus/ontumatutkimus

Selkätutkimus sisältää myös ontumatutkimuksen.

Hevosella tulee olla satula ja suitset, ratsastajalla ratsastusvarusteet mukana.

 

Gastroskopia/mahalaukun tähystys

Hevosen tulee olla ilman ruokaa 16h ajan ennen tutkimusaikaa. Lisäksi ilman vettä 2-4h ennen tähystystä.

Jos hevosella on taipumusta syödä kuivikkeita, suositellaan sille kuonokopan käyttöä paaston ajaksi.

Imeytymistesti/sokerirasitustesti

Hevonen tulee klinikalle yöpymään edellisenä päivänä. Ei väkirehuja edeltävinä päivinä.

Paastotetaan 12 h, 2 h ilman vettä.

Ennen leikkausta

Kaikki leikkauspotilaat tulevat aamulla klinikalle, potilaat pääsevät muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta samana päivänä kotiin. Varaathan kuitenkin koko päivän klinikalla asiointiin. Asiakkaan ei tarvitse olla paikalla operaation aikana.

Tarkkaile tehostetusti hevosen vointia useamman päivän ajan ennen operaatiota, seuraa lämpöä päivittäin viikon ajan ennen leikkausta. Jos hevosella on sairauden oireita, esim. lämpöä, hengitystieoireita, jalkojen turvottelua, sitä ei kannata tuoda leikattavaksi. Olethan yhteydessä klinikalle jos oireita ilmenee.

Hevoselta tulee poistaa kengät kotona. Ilman ruokaa 10h ennen operaatiota, jätä väkirehut pois pari päivää ennen leikkausta. Vettä saa ja tulee olla tarjolla koko ajan. Lämmön mittaus aamulla jo kotona. Voit tuoda leikkauspotilaan jo edellisenä iltana klinikalle, sovithan tästä etukäteen henkilökunnan kanssa, kerromme silloin lisäohjeita.

Nukutuksesta herääminen kestää yleensä parista kolmeen tuntiin.

Nivelten tähystysleikkaus/Artroskopia

Leikattava jalka tulisi pestä ennen operaatiota, tällöin helpotat klinikan henkilökunnan työtä.

Tarkasta leikattava jalka mahdollisten ihovaurioiden tai turvotusten varalta. Nämä voivat estää suunnitellun operaation tekemisen kohonneen infektioriskin vuoksi.

Ruunaus

Tarkasta että molemmat kivekset ovat näkyvillä. Jos niitä ei näy eikä kivekset tunnu, ole etukäteen yhteydessä klinikalle.

Huomioithan että kotona kiltti ori voi käyttäytyä hyvinkin eri tavalla vieraassa ympäristössä.

Poskihampaan poisto

Poskihampaiden poisto hevosella on vaativaa ja aikaa vievää (useita tunteja). Poistot tehdään ensisijaisesti rauhoituksessa sekä paikallis- ja johtopuudutuksessa suun kautta hevosen seistessä.

Seisovalle hevoselle tehtävää poistoa varten hevosen tulee paastota 10 h, vettä saa ja tulee olla tarjolla. Lämmön mittaus aamulla ennen kuljetusta.

Hevonen jää päiväksi klinikalle, mutta yleensä pääsevät samalle päivää kotiin.

 

Nukutettuna tehtävä poskihampaan poisto. Ilman ruokaa 10h, vettä tulee olla tarjolla. Kenkien poisto kotona. Lämmön mittaus aamulla ennen kuljetusta. Kuten kaikki leikkauspotilaat, saapumisaika aamulla klinikalle. Yleensä pääsee samana päivänä kotiin.​

Eutanasia

Voit halutessasi jäädä paikalle toimenpiteen ajaksi tai vain tuoda hevosen.

Klinikalta järjestyy kuljetus Sanginsuun Eläintenhautausmaalle tai Ruskoon yhteishautaukseen. Sovimme kuljetukset puolestanne, ja varaamme hautapaikan.

 

Sairaskengitys

Kengitykseen ajanvaraus klinikan numerosta.

​Ilmoittauduthan aina toimistoon ennen kengitystä. Kengitys tehdään ison tallin käytävällä, talliin pääset klinikan meren puoleisen päädyn ovesta.​​

bottom of page