top of page

ESINAHAN PESU

Erityisesti ruunilla esinahan sisään ja peniksen pään taskumaisiin rakenteisiin kertyy paksua vahamaista smegma-eritettä ja kuollutta ihosolukkoa. Syynä pidetään sitä, että ruunat harvemmin kuin oriit laskevat peniksen ulos esinahasta.

Joskus virtsaputken viereen molemmin puolin peniksen pään taskuihin muodostuu kovat smegma-erite pavut, jotka voivat estää normaalin virtsan kulun tai aiheuttaa kipua virtsatessa.

Esinahka voi tulehtua, jos iho on jatkuvasti likainen ja erityisesti kesällä smegma-erite houkuttelee kärpäsiä. Siitoskäytössä olevien orien esinahan ja peniksen pesu on tärkeää astutushygienian kannalta.

Hevosen omistajan/hoitajan tulisi säännöllisesti pestä hevosen esinahka ja penis vähintään 1-2 kertaa vuodessa.

Rauhoitus laskee peniksen ulos esinahasta, mutta pesu voidaan tehdä, vaikka penis olisi esinahan sisällä. Pesu tehdään lämpimällä vedellä ja miedolla saippualla (esim. helläpesu).

Turvallisuus syistä seiso itse hevosen etujalan lähellä ja kurottaudu toisella kädellä hevosen mahan alle. Kertakäyttöhanskojen käyttö on suositeltava.  Apuna pesussa voi käyttää esim. sientä tai vanhaa sukkaa, jonka laittaa käden päälle ja kostuttaa toistuvasti saippuaveteen.

Huuhtele pesun jälkeen saippua hyvin pois vedellä. Jos iho on ärtynyt, voi lopuksi laittaa perusrasvaa esim. Bepanthen, Natusan, Tummeli.

Suurin osa hevosista antaa omistajan tehdä toimenpiteen hyvin, vain saa hevosista vaatii rauhoituksen, jotta toimenpide saadaan tehtyä.

bottom of page