top of page

ROKOTUS

Hevosinfluenssa rokotus on pakollinen kaikille kilpaileville hevosille vuosittain ja kansainvälisissä kilpailevilla ratsuilla puolen vuoden välein. Tetanus eli jäykkäkouristus rokotus suositellaan annettavan 2 vuoden välein. Herpesvirusta vastaan voidaan rokottaa aluksi erityisesti siittolassa tammat, koska herpes aiheuttaa hengitystieoireiden lisäksi abortteja ja neurologisia oireita.

 

Kaikkien hevosten rokottamista hevosinfluenssaa vastaan suositellaan laumaimmuniteetin saamiseksi. Vaikka hevoset eivät liikkuisi tallien välillä, niin hevosihmiset, kengittäjät, eläinlääkärit, hierojat ym liikkuvat.

Hevosen tulee olla rokotettaessa terve. Rokotteessa hevoselle annetaan taudinaiheuttajia ja niiden osia sellaisessa muodossa, että elimistön puolustusjärjestelmä aktivoituu. Pääasiassa Suomessa rokotetaan hevosinfluenssaa, jäykkäkouristusta ja herpestä vastaan.

 

Kaikki hevoset tulisi rokottaa jäykkäkouristusta eli tetanusta vastaan. Tetanus bakteerin tuottama hermomyrkky aiheuttaa vakavan sairauden. Bakteerin itiöt elävät mm. maaperässä ja ne pääsevät elimistöön haavojen kautta. Hevonen on kaikista kotieläimistä herkin sairastumaan jäykkäkouristukseen.

 

Varsa tulisi rokottaa ensimmäisen kerran 5-6 kk iässä. Tätä ennen rokotusta ei kannata antaa, koska emältä saadut vasta-aineet häiritsevät rokotteen tehoa. Seuraava rokotus annetaan rokotusohjelman mukaisesti 21-60 tai 21-92 vrk.

 

Tiinet tammat voidaan rokottaa myös virusaborttia vastaan herpesrokotteella. Tällöin rokotukset annetaan 5., 7. ja 9. tiineyskuukaudella. Tarkastathan myös tammasi tetanus rokotukset, jos rokotuksesta on yli vuosi, on se syytä rokottaa uudestaan kuukautta ennen varsomista.

 

Rokotusten haittavaikutukset eivät ole kovin yleisiä. Tavallisin haittavaikutus on lämmön nousu rokotuksen jälkeen seuraavana päivänä. Rokotuksen jälkeen voi myös tulla kipua /turvotusta pistokohtaan. Tällöin hevonen ei välttämättä halua/pysty laskemaan päätä alas, jolloin kaikki ruoka ja juoma tulee tarjoilla ylhäältä. Harvoin rokotteista voi tulla allergisia reaktioita, nämä ilmenevät hyvin pian rokotuksen jälkeen (24-48h).

 

Perusrokotusohjelmat:

RATSUHEVOSET:

1.rokotus influenssa+tetanus, tehosterokotus influenssa+tetanus 21-92 vrk 1. rokotuksen jälkeen. 2. tehosterokotus 7 vrk -7kk 2. rokotuksen jälkeen. Tämän jälkeen tehosterokotus vuosittain.

Kansainväliseen kilpailuun ilmoitettaessa, ei viimeisimmästä tehosterokotteesta tai toisesta perusrokotteesta saa olla kulunut aikaa enempää kuin 6kk (+21 vrk)

RAVIHEVOSET:

Vuonna 2019 ja aiemmin syntyneiden hevosten sääntöjen mukainen rokotusohjelma aloitetaan kahdella perusrokotuksella, joita seuraa vuosittainen tehosterokotus. Ikäluokasta 2020 alkaen rokotusohjelma aloitetaan kolmella perusrokotuksella, joita seuraa vuosittainen tehosterokotus.

 

2020 ja myöhemmin syntyneet: 1. rokotus influenssa+tetanus. Tämän jälkeen 1. tehosterokotus influenssa+tetanus 21-60 vrk ensimmäisestä rokotuksesta.  2. tehosterokotus 120-180 vrk kuluessa 1. tehosteesta. Tämän jälkeen tehosterokotus vuosittain.

 

Ennen vuotta 2020 syntyneet: 1. perusrokotus influenssa + tetanus. 1. tehosterokotus 21-60 vrk kuluttua 1. rokotuksesta. Tämän jälkeen tehosterokotus vuosittain.

 

Mikäli rokotteiden väli 1.1.2021 alkaen on yli 12 kuukautta, aloitetaan hevosen rokotusohjelma uudestaan perusrokotuksista ja hevosen kilpailuoikeus palautuu, kun se on saanut kaksi perusrokotusta 21-60 vuorokauden välein

bottom of page