top of page

RIVI eli VUOHISDERMATIITTI

Rivi on kansankielen nimitys hevosen vuohiskuopan ihotulehdukselle. Tavallisimpia aiheuttajia ovat bakteerit ja virukset sekä lisäksi mukana voi olla sieni-infektio. Vaskuliitti, eli verisuonitulehdus voi aiheuttaa myös rivin kaltaista rupea erityisesti sukkajaloissa, joissa hevosella on heikompi ihon puolustuskyky. Rivi voi olla tarttuvaa, joten hyvästä hygieniasta tulee huolehtia. Hevosilla suositellaan olevan mm. omat harjat ja jalkasuojat.

Riviä esiintyy eniten kosteaan vuodenaikaan. Kosteus ja lämpö ovat otolliset olosuhteet infektiolle. Kun iho kastuu ja vettyy, iho on läpäisevämpi taudin aiheuttajille. Ihon rikkoontuminen esim. hankaavan suojan/hokin polkemien vuoksi tai kemiallinen ärsytys esim. linimentit/bliisterit voivat myös altistaa riville. Oireet vaihtelevat lievästi punoituksesta syvempiin haavaumiin, ruven muodostamiseen ja jalan turvotukseen sekä ontumaan.

Hoidossa on tärkeää pitää tulehtunut alue mahdollisimman puhtaana ja kuivana. Tarvittaessa karvat ajellaan, iho puhdistetaan desinfioivalla shampoolla (Douxo pyo/Hexocil ym.) 1-3 pvän välein rupien pehmittämiseksi. Liiallista pesemistä kannattaa kuitenkin välttää. Iho kuivataan huolella esim. talouspaperilla painellen tai föönillä. Haavoihin voi käyttää antiseptistä Abilar-pihkavoidetta. Käsidesiä voi käyttää lievemmissä tapauksissa, jos iho ei ole haavoilla.

 

Tarhan/karsinan tulee olla puhdas ja kuiva. Ihon tulisi saada ilmakylpeä, eli siteen laittamista ei suositella. Kosketuksessa olevat varusteet kannattaa pestä ja desinfioida.

Jos oireet ovat voimakkaita tai kotihoito ei auta, tulee olla yhteydessä eläinlääkäriin.

bottom of page