top of page

LEIKKAUSTOIMINTA eli KIRURGIA 

Klinikallamme tehdään päiväkirurgisia operaatioita kuten vaativia haavaompeluja, ruunauksia, nivelten ja jännetuppien tähystysleikkauksia, murtumakorjauksia, puikkoluu- ja sekvesterioperaatioita sekä erilaisia pehmytkudosoperaatioita. Nykyisin poskihampaan poistot tehdään pääosin seisovalle hevoselle paikallispuudutuksessa, mutta tilanteen vaatiessa kirurginen poisto on mahdollinen myös leikkaussalissa. Mahdollisuuksien mukaan teemme myös ähkyleikkauksia, mutta tähän meillä ei valitettavasti ole jokapäiväistä valmiutta jatkohoitoineen.

 

Kaikkiin anestesiassa tehtäviin perusoperaatioihin hevosen tulee olla kliinisesti terve, ja sitä tulee paastottaa 10 tuntia ennen operaatiota. Narkoosi lamaa hevosen suolistoa ja lisää ummetusähkyn vaaraa. Mikäli operoitavalla hevosella on taipumus syödä hiekkaa tai paksusuolen hiekkakeräymä -historia, suosittelemme vatsaontelon röntgenkuvausta ennen operaatiota. Kaikilta leikkaussalissa operoitavilta hevosilta tulee myös poistaa kengät omistajan toimesta ennen operaatiota.

 

Kastraatio eli ruunaus

Teemme kaikki ruunaukset narkoosissa ns. suljetulla menetelmällä, jossa sekä inguinaalikanavan kalvo (tunica vaginalis) että kivespussin iho suljetaan operaation päätteeksi. Leikkaushaavan päälle laitetaan paineside, joka poistetaan 2-3 vrk kuluttua leikkauksesta. Käytetyllä menetelmällä omistajan jatkohoidon tarve on minimaalinen.

 

Nivelten, jännetuppien ja jännekanavien tähystys (artroskopia, tenoskopia, bursoskopia)

Tähystysleikkauksissa tähystettävään kohteeseen (nivel, jännetuppi, jännekanava) tehdään pienet, muutaman senttimetrin pituiset haavat, joista rakenteen sisään viedä kamera ja tarvittavat työskentelyinstrumentit.

Tähystysleikkauksessa tarkistetaan aina operoitava kohde kauttaaltaan, ja tämän lisäksi tehdään mahdollisesti tarvittavat toimenpiteet. Operaatio voi olla ns. diagnostinen toimenpide, jossa kartoitetaan tähystettävän alueen tilanne vaurioiden varalta, esimerkiksi nivelessä nivelrustojen, nivelensisäisten nivelsiteiden ja nivelkapselin kunto. Tyypillisesti tähystämällä poistetaan nuorten hevosten OCD -kappaleita, ns. irtokappaleita. Jos poistettavat kappaleet ovat hyvin suuria, nivelkapseliin joudutaan tekemään suurempi haava, ja tällöin puhutaan artrotomiasta.

Tähystysleikkaukset aiheuttavat tutkittavaan kohteeseen hyvin pienen kudostrauman, ja leikkausporttien paraneminen on nopeaa. Operaation jälkeiseen lepo- ja kuntoutusaikaan vaikuttaa operoitava kohde ja rakenteet sisässä tehtävät toimenpiteet. Tyypillinen kuntoutusaika on vähintään 4-6 viikkoa.

Yleisesti ennen leikkausta

Kaikki leikkauspotilaat tulevat aamulla klinikalle, potilaat pääsevät muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta samana päivänä kotiin. Varaathan kuitenkin koko päivän klinikalla asiointiin. Asiakkaan ei tarvitse olla paikalla operaation aikana.

Tarkkaile tehostetusti hevosen vointia useamman päivän ajan ennen operaatiota, seuraa lämpöä päivittäin viikon ajan ennen leikkausta. Jos hevosella on sairauden oireita, esim. lämpöä, hengitystieoireita, jalkojen turvottelua, sitä ei kannata tuoda leikattavaksi. Olethan yhteydessä klinikalle jos oireita ilmenee.

Operoitavan hevosen tulee olla puhdas tarvittavan leikkaushygienian saavuttamiseksi.

Hevoselta tulee poistaa kengät kotona. Ilman ruokaa 10h ennen operaatiota, jätä väkirehut pois pari päivää ennen leikkausta. Vettä saa ja tulee olla tarjolla koko ajan. Lämmön mittaus aamulla jo kotona. Voit tuoda leikkauspotilaan jo edellisenä iltana klinikalle. Tästä tulee sopia etukäteen henkilökunnan kanssa.

Nukutuksesta herääminen kestää yleensä 2-3 tuntia.

Ennen jalka operaatiota

Leikattavan jalan tulee olla puhdas ennen operaatiota.  

Tarkasta leikattava jalka mahdollisten ihovaurioiden tai turvotusten varalta. Nämä voivat estää suunnitellun operaation tekemisen kohonneen infektioriskin vuoksi.

Kotihoito tähystysleikkauksen/artroskopian jälkeen

Leikkauksen jälkeiset ohjeet vaihtelevat tapauskohtaisesti.

 

Yleisesti jalkaoperaatioiden jälkeen hevonen on karsinalevossa 2 viikon ajan. Tikit poistetaan 10-14 vrk kuluttua. Tikit voi poistaa itse kotona.

 

Kääreitä vaihdetaan erillisen ohjeen mukaan. Nuoria hevosia olisi hyvä totuttaa kääreeseen jo ennen operaatiota.

 

Karsinalevon jälkeen kävelyliikuntaa 1kk ajan ja normaali tarhaus. Sen jälkeen lisätään liikuntaa annetun ohjeen mukaisesti. 

Tulossa ruunaukseen

Tarkasta, että molemmat kivekset ovat laskeutuneet. Mikäli kivekset eivät ole nähtävissä eivätkä tunnettavissa, mainitse tästä aikaa varatessasi.  

Huomioithan, että kotona kiltti ori voi käyttäytyä hyvinkin eri tavalla vieraassa ympäristössä. 

Kotihoito ruunauksen jälkeen

Karsinalepoa 2 päivää. Painesiteen poisto 2-3 päivän kuluttua.

 

Normaali tarhaus n. 5 päivän kuluttua. Tarvittaessa aiemmin voi tarhata karsinan kokoisessa sairastarhassa.  

 

Ruunausalueen haavan iho ommellaan kiinni sulavilla tikeillä, joita ei poisteta.

 

Tarkasta ruunausalue useamman kerran päivässä turvotuksen varalta. Ruunausalue on herkkä komplikaatioille. Yleisin komplikaatio on kivespussiin kertyvä kudosneste eli seroomamuodostus.  Ruunausalue voi myös tulehtua .

bottom of page