top of page

SÄÄNNÖLLINEN HAMMASHUOLTO

Nuorten hevosten suut olisi hyvä tarkastuttaa ensimmäisen kerran 1-1,5 vuoden iässä, viimeistään ennen kuin laitetaan kuolaimet suuhun.

Sudenhampaat puhkeavat yleensä 6-12 kk iässä. Etuhampaat ja osa poskihampaista vaihtuvat pysyviin hampaisiin 2,5- 5 vuoden iässä. 

Nuorten hevosten suiden säännöllinen tutkiminen on tärkeää, koska hampaiden vaihtuessa mahdolliset purennan ongelmat voidaan vielä ennaltaehkäistä ja näin voidaan välttyä tulevaisuuden työläältä ja taloudellisesti merkittävältä purenta- /hammasongelmilta.

Hammashuolto (perushuolto)

Hevosen suu tulee tutkia säännöllisesti. Tavallinen suun tutkimusväli on 6-12 kuukautta.

 

Suun tutkimukset ja hoidot suoritetaan aina rauhoitetulle hevoselle. Hevoselle asetetaan suunavaaja ja suu huuhdellaan ennen tutkimusta. Hevosen pää nostetaan kiinteälle päätuelle tutkimusta varten. Peilin ja koettimen avulla tutkitaan hampaat, ikenet ja mahdolliset limakalvovauriot. Lisäksi suuontelo ja suun luiset rakenteet tarkistetaan silmämääräisesti ja palpoiden. 

 

Hammashuoltoon kuuluu suun tutkimuksen lisäksi kiillepiikkien hionta ja tarvittaessa tehdään lisäksi mm. purennan korjaus, suurentuneiden hammasvälien (diastema) puhdistus ja hammaskiven poisto.

 

Erilaiset suualueen ongelmat aiheuttavat moninaisia oireita. Tyypillisiä oireita ovat muutokset syömisessä (heinän tai väkirehujen pudottelu, ruoan valikoiminen, poikkeava purentaliike tai heinän dippailu veteen), paha haju suusta, kuolaimen pureminen tai vastustelu ja toispuoleinen sierainvuoto tai pään/leuan alueen turvotukset.

bottom of page