top of page

SÄDEMÄTÄ

Sädemätä tarkoittaa bakteeri-/sieni-infektiota säteen urissa tai säteen sisällä. Säde on haiseva, mustunut ja lokeroinen. Sädemätä voi aiheuttaa ontumaa. Sädemädälle altistaa kosteat ja likaiset olosuhteet (tarha/karsina) sekä hevosen huonolaatuinen kavioaines tai riittämätön kavioiden hoito.

Hoidossa on tärkeää hyvä karsina- ja tarhahygienia sekä kavioiden säännöllinen hoito. Vuolulla säteestä poistetaan irtonaiset osat ja avataan huolellisesti säteen keskiuurre ja sivuuurteet. Lisäksi poistetaan sienen saastuttamat tummuneet kohdat. Säteeseen ei saa jäädä taskuja, joihin bakteerit ja sienet pesiytyvät. Säde ei saa haista pahalta eikä olla pehmeä.

 

Ahdaskantaisilla/ahtaaseen kenkään kengitetyillä hevosilla säde ei toimi normaalisti. Kengityksellisesti tulee välttää ahdasta kengitystä.

 

Jos keskiuurre on syvä, voidaan betadineen kostutettua taitosta vetää sädeuurteen läpi, jotta sädeuurre puhdistuu. Kaviot tulee päivittäin puhdistaa kaviokoukulla ja harjalla (tarvittaessa jopa metalliharjalla). Jos hevosella on sädemätää, säteen voi pestä päivittäin laimennetulla betadine-liuoksella tai liuottaa desinfioivalla Epson suola (sinkki/magnesiumsulfaatti suola) liuoksessa.

bottom of page