top of page

HEVOSEN TOTUTTAMINEN PISTÄMISEEN

Toimenpiteitä, joissa eläinlääkäri joutuu usein pistämään hevosta klinikalla ovat mm. rauhoittaminen hammashuoltoon/toimenpiteeseen, verinäytteen otto, rokottaminen ja lääkitseminen.

 

Hevosen voi totuttaa pistämiseen positiivisen vahvistamisen kautta. Hevosen annetaan olla aluksi rennossa ilmapiirissä, esim. karsinassa/käytävällä/aitauksessa vapaana tai löysässä narussa. Rokotteen/lääkkeen pistäminen kireään jännittyneeseen lihakseen tuntuu ikävämmältä kuin rentoon lihakseen.

 

Aluksi hevonen totutetaan kosketukseen ja annetaan samaan aikaan herkku (esim. porkkana) ja kehutaan/silitetään hevosta. Sitten harjoitetaan esim. sormella kaulan pistämistä tai suoneen pistettäessä kaulasuonen staasaamista (painamista, niin että suoni nousee). Aluksi voi saada herkun ja kehun samaan aikaan kun toimenpide tehdään. Vähitellen siirrytään palkitsemaan siitä, kun hevonen on ollut toimenpiteen ajan paikoillaan.

Harjoituksia toistetaan useamman kerran, hevosesta riippuen 5-20 kertaa/harjoituskerta. Hevosta palkitaan kun se oppii vähitellen sietämään ärsykettä ja pysyy paikoillaan. Ärsykettä kasvatetaan esimerkiksi nipistämällä ihoa/painamalla kynällä kevyesti kaulaa. Toistoja vaaditaan hevosesta riippuen n. 5-20 kertaa/ harjoitus.

Harjoitukset on hyvä tehdä hevosen molemmin puolin. Kun harjoitukset sujuvat hyvin, pyydetään eri ihmisiä tekemään harjoituksia, vaihdellaan paikkoja, joissa harjoitukset tehdään, asettaudutaan hevosen luokse eri tavoin jne. 

bottom of page