top of page

HAAVA

Haavat kannattaa aina tarkistaa heti ja puhdistaa. Jos haava sijaitsee lähellä niveltä, jännetuppea tai silmää, on syvä, laaja tai onteloinen, vuotaa runsaasti, hevonen ontuu tai on kuumeessa, tulee välittömästi olla yhteydessä eläinlääkäriin. Ompelua vaativat haavat on parempi hoitaa mahdollisimman pian.

Jos haava vuotaa runsaasti, voi päälle laittaa painesiteen tai painaa haavaa, jos sidettä ei pystytä laittamaan. Yleensä pahin verenvuoto hyytyy 15-30 min aikana.

Haavan puhdistukseen sopii hanavesi, fysiologinen suolaliuos, teen väriseksi laimennettu Betadine- liuos tai haavasuihkeet. Karvat kannattaa ajella haavan ympäriltä välttäen karvasilpun menemistä haavaan. Karvanajo auttaa pitämään haavan puhtaana ja helpottaa parantumisen seurantaa. Huuhtelulla pyritään saamaan lika ja roskat pois. Kun haava on puhdas, siihen voidaan laittaa side. Siteenä voi käyttää haavataitoksia, pinteliä/liimapinteliä tai teippisiteitä. Haavan päälle voi laittaa antibakteerista hunajavoidetta tai pihkavoidetta. Turvotus haavan alueella on tavallista, joten hyvin pehmustetulla tukisiteellä voidaan vähentää turvotusta. Hevoset ovat herkkiä painevaurioille, joten side tulee olla hyvin pehmustettu. Siteet vaihdetaan päivittäin puhtaisiin tai jopa useammin mikäli haava erittää runsaasti.

Jos haavan ei parane nopeasti, haava erittää, kasvattaa runsaasti liikalihaa, hevoselle nousee kuume, haava-alueella ilmenee voimakas turvotus tai ilmenee ontumaa, tulee olla välittömästi yhteydessä eläinlääkäriin.

 

Haavojen yhteydessä tulee aina tarkistaa, että hevosen on tetanus- rokotus on voimassa (2 vuotta).

bottom of page