Säännöllinen hammashuolto

Nuorten hevosten suut olisi hyvä tarkastuttaa ensimmäisen kerran 1-1,5 vuoden iässä, viimeistään ennen kuin laitetaan kuolaimet suuhun.

Sudenhampaat puhkeavat yleensä 5-6kk iässä ja maitohampaat vaihtuvat pysyviin asteittain.

Ratsastavat maitohampaat voivat aiheuttaa ongelmia, esim. keräämällä rehua ja tulehduttamalla ikenen.

Nuorten hevosten suiden säännöllinen tutkiminen on tärkeää, koska hampaiden vaihtuessa mahdolliset purennan ongelmat voidaan vielä ennaltaehkäistä ja näin voidaan välttyä tulevaisuuden työläältä ja taloudellisesti merkittävältä purenta- /hammasongelmalta.

Hammashuolto (perushuolto)

Hevosen suu tulee tutkia säännöllisesti. Tavallinen suuntutkimusväli on 6-12 kuukautta.

 

Suun tutkimukset ja hoidot suoritetaan aina rauhoitetulle hevoselle. Hevoselle asetetaan suunavaaja ja suu huuhdellaan ennen tutkimusta. Peilin ja koettimen avulla tutkitaan hampaat, ikenet ja mahdolliset limakalvovauriot.

 

Raspaukseen (kiillepiikkien hionta ja purennan korjaus) voidaan käyttää joko perinteisiä käsiraspeja tai sähköllä toimivaa raspia.

 

Erilaiset suualueen ongelmat aiheuttavat moninaisia oireita. Tyypillisiä oireita ovat muutokset syömisessä (rehun pudottelu, ruoan valikoiminen, outo purentaliike tai rehun dippailu veteen), paha haju suusta, kuolaimen pureminen tai vastustelu ja toispuoleinen sierainvuoto tai pään/leuan alueen turvotukset.