top of page

SUUN TUTKIMUS ja HAMMASHUOLTO

Hevosen suu tulee tutkia säännöllisesti. Tavallinen suun tutkimusväli on 6-12 kuukautta.

Suun tutkimukset ja hoidot suoritetaan aina rauhoitetulle hevoselle. Hevoselle asetetaan suunavaaja ja suu huuhdellaan ennen tutkimusta. Hevosen pää nostetaan päätuelle tutkimusta varten. Peilin ja koettimen avulla tutkitaan hampaat, ikenet ja mahdolliset limakalvovauriot. Lisäksi suuontelo ja suun luiset rakenteet tarkistetaan silmämääräisesti ja palpoiden. 

 

Hammashuoltoon kuuluu suun tutkimuksen lisäksi kiillepiikkien hionta ja tarvittaessa tehdään lisäksi mm. purennan korjaus, suurentuneiden hammasvälien (diastema) puhdistus ja hammaskiven poisto.

Klinikkakäynnillä tehtävien hammashuoltojen yhteydessä voidaan suuontelo tutkia tähystimellä (oroskooppi) ja suuontelosta ja hammasjuurista tarvittaessa ottaa röntgenkuvia. 

 

Erilaiset suualueen ongelmat aiheuttavat moninaisia oireita. Tyypillisiä oireita ovat muutokset syömisessä (heinän tai väkirehujen pudottelu, ruoan valikoiminen, poikkeava purentaliike tai heinän dippailu veteen), paha haju suusta, kuolaimen pureminen/ vastustelu, toispuoleinen sierainvuoto ja pään/leuan alueen turvotukset.

28042021 Oulun hevosklinikka_52A0812_edited.jpg
bottom of page