GASTROSKOPIA ELI MAHALAUKUN TÄHYSTYS

Gastroskopia eli mahalaukun tähystys suoritetaan asettamalla hevoselle johdintuubi sieraimeen, jota pitkin tähystin viedään ruokatorven kautta mahalaukkuun.

 

Tähystämällä voidaan nähdä mahahaavat, mutta ei hiekkaa, koska se ei keräänny hevosen mahalaukkuun. Mahahaavat ovat hyvin yleisiä.

Oireet voivat vaihdella hyvin paljon, yleisimpiä ovat suorituskyvyn heikkeneminen, heikentynyt ruokahalu, haluttomuus liikkua sekä käytösongelmat.

Mahalaukun yläosaa kutsutaan epiteeliosaksi ja alaosaa rauhasosaksi. Näiden kahden rajapintaa kutsutaan margo plicatukseksi ja etenkin tämä rajapinta on herkkä vatsahappojen aiheuttamille mahahaavoille, sillä ylempänä epiteeliosassa ei ole hapoilta suojaavaa mekanismia.

Haavaumia esiintyy niin epiteelimahan, rajapinnan (margo plicatus) että rauhasmahan eri osissa. Hoidon ja ennusteen kannalta on tärkeää tietää, missä osassa mahalaukkua muutokset sijaitsevat.

Tulossa gastroskopiaan

Hevosen tulee olla ilman ruokaa 16h ajan ennen tutkimusaikaa. Lisäksi ilman vettä 2-4h ennen tähystystä.

Jos hevosella on taipumusta syödä kuivikkeita, suositellaan sille kuonokopan käyttöä paaston ajaksi.

Takaisinruokinta kotona

Pitkän paaston jälkeen ruokinta aloitetaan pikkuhiljaa. Takaisin ruokinta aloitetaan tarjoamalla kourallisia heinää useampaan kertaan. Vettä tulee olla tarjolla. Makuvesiä voi tarjota.